Muchówki
Muchówki (Diptera) to bogaty w gatunki rząd owadów, wykazujących wiele różnych przystosowań do trybu życia i diety. Wiele z nich pobiera gotowy płynny pokarm - piją nektar, krew, płynną materię organiczna pochodzącą np. z rozkładających się zwłok zwierzęcych. Znajdziemy wśród nich również gatunki pyłkożerne i drapieżne.
Młodociane formy muchówek - robakowatego kształtu czerwie uczestniczą w dekompozycji martwych zwierząt i roślin, odżywiają się tkankami roślin, czyniąc niekiedy duże szkody. Muchówki należące do rodziny pryszczarkowatych powodują rozwój różnego kształtu galasów, a przedstawiciele kilku rodzin powodują muszycę. Muszyca to choroba pasożytnicza polegająca na tym, że larwa muchy rozwija się w ciele gospodarza (skóra, zranienia, oczy, uszy i inne). Muchówki mogą przenosić choroby, np. niektóre komary są wektorami malarii.
Rola ekologiczna muchówek jest ogromna. Nie tylko roznoszą choroby (czyli utrzymują istnienie licznych organizmów chorobotwórczych - utrzymują bioróżnorodność), rozkładają martwą materię organiczną i przyspieszają obieg materii, ale również uczestniczą w zapylaniu roślin nieodwiedzanych przez pszczołowate i chrząszcze. Larwy bzygów z chęcią, obok biedronek, zjadają mszyce, z kolei larwy drogosza żałobnego są hiperpasożytami, odżywiającymi się parazytoidalnymi larwami błonkówek, które z kolei atakują gąsienice motyli.
Odsłony: 1744